“Kri, to je prav poseben sok” pravi Goethejev Mefisto Faustu. Klasičen izrek, ki nam ga je zapustil veliki svetovni učenjak. Medtem pa je znanost že z velikimi koraki naprej. Kljub temu le malo ljudi ve o raznovrstnih sposobnostih lastne krvi.

Kri predstavlja približno osem odstotkov naše telesne teže. Pri odrasli osebi to znese približno od pet do šest litrov, ki neprestano krožijo po telesu. Z manjšim ali večjim pritiskom.  Ko ta ni v redu, ima srce težave. Nenehno mora skrbeti za dovajanje beljakovin in hormonov, vitaminov, mineralnih snovi, encimov, proteinov in hranilnih snovi do organov in tkiv.

Poleg tega kri prenaša kisik in odvaža odpadke škodljivih snovi in pozročiteljev bolezni, ki prodrejo v telo. Nenazadnje ima naš “življenjski sok” tudi nalogo opozorilne centrale. Če se kjerkoli pojavijo težave, to sporočijo posebne specializirane celice, torej nekakšen krvni radio, ki aktivira telesu lasten obrambni sistem in na krizno območje pošlje za to pristojne celice.

Kri je vrelec našega življenja. Skrbi za delovanje našega telesa in organov, za našo agilnost, storilnost in zdravje. V krvi so namreč zbrane vse pomembne hranilne snovi in goriva, ki jih potrebujemo za zdravo življenje.