Poprova meta

Poprova meta je 50 do 90 cm visoka večletna rastlina. Med številnimi tipi te rastline prevladuje v Evropi temno zelena sorta, manj pa je svetlozelenih sort. Poprove mete ne najdemo v naravi, pridobivamo jo lahko le z gojenjem npr. s podtaknjenci. Poprova meta ima izjemno dolgo tradicijo uporabe v ljudski medicini, nekateri podatki govorijo celo o arheoloških najdbah, ki potrjujejo, da so meto kot zdravilo uporabljali že pred 10 000 leti. V vsem tem času pa še vedno niso znani vsi izmed njenih blagodejnih učinkov na zdravje.

poprova meta

Ob poprovi meti se na vrtu dobro počuti skoraj vsa zelenjava, poleg tega pa so njeni listi tudi izjemno zdravilni.

Že dolgo je znano, da so pripravki iz mete zelo koristni pri blaženju želodčnih težav, blagodejno vplivajo na živčne končiče in delujejo protibolečinsko. Zelo široko uporabnost ima v kozmetiki, saj na naši koži spodbuja prijeten občutek hladu.

Ker spodbuja potenje, je metin čaj najbolj priljubljena pijača v deželah z zelo vročim podnebjem. Britanski znanstveniki pa so odkrili, da skodelica brazilskega metinega čaja lajša tudi bolečine. In to enako učinkovito kot protibolečinska sredstva.

Komentiranje ni dovoljeno.