Pravilno in učinkovito hujšanje

Da bi učinkovito hujšali, je priporočljivo pospešiti svoj metabolizem. Vaš metabolizem nadzira kako hitro in učinkovito porabljate energijo ter presnavljate hrano. Hitrejši kot je vaš metabolizem, hitreje telo porablja kalorije in hitreje shujšate.

Pravilno hujšanje

Za učinkovito hujšanje je potrebno pospešiti metabolizem

Mnogi dejavniki, kot na primer starost in dedna zasnova, vplivajo na hitrost vašega metabolizma. Čeprav nekaterih med njimi ne morete nadzorovati, lahko svojemo metabolizmu zagotovite nov zagon. Redna vadba in ustrezna prehrana sta vsekakor pomembna dejavnika, toda svoje telo lahko dodatno spodbudite, da sodeluje z vami, in v nadaljevanju vam ponujamo nekaj učinkovitih nasvetov:

1. NE STRADAJTE
Mnogi, ki se lotijo shujševalne diete, se najprej lotijo diete s stradanjem. Čeprav na ta način lahko izgubite nekaj kilogramov, to ni ustrezen način za dolgoročno zmanjševanje odvečne teže.

2. ZJUTRAJ NUJNO ZAJTRKUJTE
Brez jutranjega obroka telo že zgodaj vklopi “stradanje” in se zelo težko izvije iz tega. Da bi metabolizem deloval ves dan, jejte majhne, nizkokalorične prigrizke med glavnimi obroki.

 3. PIJTE MANJ ALKOHOLA
Izogibajte se pijači. Pitje alkohola zavira proces izgorevanja maščob v telesu. Zaradi aktivnega družabnega življenja se je težko popolnoma odpovedati alkoholu, tako da se poskusite omejiti na eno pijačo na večer. Če je le možno izberite pijačo z manj alkohola, na primer lahko pivo.

4. DODAJTE ZAČIMBE
Pekoča hrana ni le dobrega okusa, temveč pospešuje metabolizem. Črni poper, ingver, čili paprike in cimet dvigujejo temperaturo telesa in pospešujejo proces izgorevanja maščobe.

5. PIJTE VODO
Pospešite metabolizem s pitjem večjih količin vode. Voda odplavlja odpadne snovi in sodeluje pri razgradnji maščob. Po barvi urina lahko presodite, če zaužijete dovolj vode.

6. POVEČAJTE VNOS VITAMINA B
Vitamini skupine B vam dajejo energijo in pospešujejo presnovo. Tudi kava pospešuje presnovo, vendar so vitamini skupine B veliko bolj zdrava in sprejemljiva izbira. Prepričajte se, da vaš vitaminski dodatek vsebuje vitamine skupine B, še posebej B12.

7. POVEČAJTE VNOS KALCIJA
Kalcij je prisoten v mlečnih izdelkih. Štirje mlečni obroki z manj maščobe na dan povečujejo sposobnost telesa za izgorevanje maščob. Kalcij dejansko pospešuje presnovo. Dodajte kakšen jogurt z manj maščobe dnevni prehrani kot manjši prigrizek med obroki.

 8. POVEČAJTE MIŠIČNO MASO
Mišično tkivo porabi 90% več kalorij kot maščobno, kar pomeni več mišic kot imate, hitrejši bo vaš metabolizem. Mišice bodo porabljale kalorije še nekaj časa po končani vadbi. V kolikor nimate ačsa za vodeno vadbo, pojdite v trgovino peš, peljite psa na sprehod, dvigujte uteži med gledanjem televizije in namesto dvigala uporabljajte stopnice – vse deluje.

9. POVEČAJTE VNOS OMEGA-3 MAŠČOBNE KISLINE 
Povečan vnos omega-3 maščobnih kislin pomaga uravnavati sladkor v krvi in nadzira apetit, znižuje raven kortizola, stresnega hormona, ki povzroča nalaganje maščob.  Dobri viri omega-3 maščobnih kislin so: lan, semena konoplje, orehi, bučna semena, losos, skuša in slanik. Priporoča se tudi laneno olje kot prehranski nadomestek.

10. PIJTE ZELENI ČAJ
Zeleni čaj uravnava sladkor v krvi z zmanjševanjem izločanja inzulina. Tako tudi preprečuje nalaganje maščob in nadzoruje apetit. Substanca EGCG, glavni polifenol v zelenem čaju ima termogen učinek in tako pospešuje presnovo maščob. To ni posledica kofeina v čaju, saj tisti, ki izgubljajo težo pod vplivom zelenega čaja, izgubljajo več teže kot tisti, ki uživajo le kofein.

11. POVEČAJTE VNOS JODA
Povečan vnos joda lahko stimulira delovanje žleze štičnice, ki uravnava delovanje metbolizma in porabo energije. Dodatki z izvlečki morskih alg so močan vir joda, prav tako morska hrana.

12.  DOMA ZNIŽAJTE TEMPERATURO 
Nižja temperatura v bivalnih prostorih pospešuje vaš metabolizem in niža ogrevalne stroške.

13. POVEČAJTE VNOS ARGININA
Aminokislina arginin pospešuje “kurjenje” maščob in tvorbo mišic. Največ arginina lahko najdemo v lubenici. Če niste ljubitelj lubenice pa tudi v mlečnih izdelkih, morskih sadežih, oreščkih in semenih.

14. NE OBUPAJTE
V kolikor se en dan pregrešite, to ni nujno slaba stvar. Vaše telo pričakuje določeno količino kalorij na dan. Pozabite in nadaljujte po starem. Uspelo vam bo!

Komentiranje ni dovoljeno.