Težave z alergijami so povezane z oslabljenim imunskim sistemom, ki je velikokrat preobremenjen z izločanjem strupov. S hrano, onesnaženim zrakom in drugimi škodljivimi snovmi pridejo namreč v telo številčni strupi, ki jih moramo izločiti. Tem se pridružijo še strupi, ki jih telo samo pridela z vretjem in gnitjem.

Razstrupljanje

Pomladni meseci so idealni za razstrupljanje telesa

Del strupov se izloči preko ledvic, največ pa preko sluznic za razstrupljanje: črevesne sluznice, sluznice pljuč, kože, obnosne votline in urološkogenitalne sluznice. Ena izmed najpomembnejših, zelo pogosto pa zanemarjenih nalog črevesja je tako prav razstrupljanje telesa.

Če je črevesna sluznica zdrava, drugim sluznicam ni treba sodelovati v procesu razstrupljanja. Velja pa tudi obratno. Če razstrupljanje preko črevesne sluznice ne zadostuje, se morajo v razstrupljanje vključiti druge sluznice, kar se najpogosteje kaže kot kisel in smrdeč pot, ekcem, luskavica, koprivnica, cedenje iz nosu, povečani polipi in bronhitis. Včasih je vnos strupov tako velik, da jih telo ne more več izločiti, zato jih mora uskladiščiti: v cistah, bradavicah, miomih in hemeroidih. Dobro skladišče strupov so tudi sklepi, kar se ponavadi pokaže šele v starosti, ko se pojavijo različne bolezni, kot sta artritis in artroza. Tudi celulitis nastane zaradi odlaganja neizločenih strupov v koži, zato dobro preverite sestavine v anticelulitnih izdelkih, preden dodatno zastrupljate svojo kožo in telo.