Vitamin C

Askorbinska kislina oz. vitamin C je najbolj poznan vitamin in močan antioksidant. Pospešuje tvorbo beljakovin kolagena in elastina, ki krepita elastičnost žilne stene. Pomemben je tudi pri nastanku prostaciklinov (eikozanoidi), ki zavirajo strjevanje krvi in nastajanje krvnih strdkov. Se hitro metabolizira in izloči, ker je topen v vodi in ga je potrebno vnašati pogosteje. Njegova značilnost je še nestabilnost, saj hitro razpada pod vplivom visokih temperatur, alkalnih snovi in kisika.

Najpomembnejša antioksidativna vloga vitamina C je predvsem lovljenje prostih radikalov znotraj celice. Človeško telo vitamina C ne more samo ustvariti, zato ga moramo dobiti s hrano ali s prehranskimi dopolnili. 

Veliko vitamina C najdemo v svežem sadju, zato moramo tega v času bolezni uživati veliko več, saj je vitamin C odločilen pri številnih procesih v telesu. V primeru povišane telesne temperature se ta vitamin tudi uničuje, zato ga je treba redno nadomeščati. Kajenje vitamin C porablja, zato naj bodo kadilci še posebej pozorni na zadosten vnos tega vitamina v telo. Največ vitamina C vsebujejo paprike, peteršilj, brokoli, brstični ohrovt in špinača ter seveda tudi limone in pomaranče.

Največ vitamina C vsebujejo paprike, peteršilj, brokoli, brstični ohrovt in špinača ter seveda tudi limone in pomaranče.

Največ vitamina C vsebujejo paprike, peteršilj, brokoli, brstični ohrovt in špinača ter seveda tudi limone in pomaranče.

Vitamin C sodeluje pri celotnem procesu sproščanja in razgradnje maščob. Če ga je dovolj, bo presnova hitrejša in bodo celice porabile več maščob. Pri hujšanju in tudi sicer se moramo zavedati, da je vitamin C topen v vodi, se hitro izloči, je občutljiv na visoko temperaturo in ga ne moremo skladiščiti, zato ga je treba sproti dopolnjevati.

Priporočen dnevni odmerek je 60mg, za športnike pa tudi več kot  1g, dnevno količino pa je potrebno prilagoditi posamezniku, saj lahko prevelike količine vitamina C zmanjšajo absorpcijo nekaterih mineralov, povzročijo diarejo ali povečajo tveganje za nastanek ledvičnih kamnov.

Komentiranje ni dovoljeno.