Srce je biološka črpalka z neverjetno vzdržljivostjo in glede na obremenjenost ima izjemno dolgo življenjsko dobo. Črpalna funkcija je brez dvoma najpomembnejša vloga srca. Srce je z avtonomnim živčnim sistemom povezano neposredno ali posredno z vsemi organi v telesu. Ta povezanost mu omogoča, da vsak trenutek črpa ravno pravo količino krvi. Vsak dan srce prečrpa približno 10.000 litrov krvi, količino pa prilagaja aktivnosti telesa. Med veliko telesno obremenitvijo črpa 5-krat več krvi kot v mirovanju.

Srce je žleza z notranjim izločanjem, ki izloča hormone, ki pomagajo uravnavati obtok krvi, krvni tlak in izločanje seča.

Biološka črpalka z neverjetno vzdržljivostjo

Biološka črpalka z neverjetno vzdržljivostjo

Srce lahko primerjamo z dvema črpalkama, ki sta med seboj povezani. Zato govorimo o desni in levi strani srca ali pa poenostavljeno o desnem in levem srcu. Vsak del srca je sestavljen iz dveh votlin: preddvora, ki ima predvsem rezervoarno funkcijo, le v manjši meri črpalno, in prekata, ki ima predvsem črpalno funkcijo. V levo stran srca priteka s kisikom obogatena kri iz pljuč. Levi prekat jo črpa ali iztiska v glavno arterijo, ki gre iz srca in jo imenujemo aorta. Aorta se razveji v številne manjše arterije, ki pripeljejo do vseh organov v telesu kri, bogato s kisikom in hranili. Iz organov gre kri po drobnih venah, ki se združujejo v vse večje vene in na koncu v dve veliki veni, ki dovajata kri, ki je oddala kisik in hranila celicam, v desno srce. Desno srce pa ima nalogo, da “porabljeno” kri črpa v pljučni obtok, kjer se ponovno obogati s kisikom, odda pa ogljikov dioksid.