Predstavljamo šest najhujših groženj za srce:

1. Odvečna maščoba
V človeškem telesu je na milijone maščobnih celic. Te so kot nekakšni raztegljivi mošnjički, napolnjeni z maščobnimi kapljicami, imenovanimi lipidi. Lipide sestavljajo maščobe, sladkorji in aminokisline, ki se tvorijo iz zaužite hrane. Maščobno tkivo služi za oblogo kosti in uravnavanje telesne temperature ter je nadomestni vir energije ob znižanju ravni sladkorja v krvi.

2. Holesterol
Holesterol se je prvič znašel na naslovnicah ameriških časopisov leta 1952. Dvajset let pozneje so ga tudi drugod po svetu dodali k srčni enačbi. Je voskasta snov, ki nastaja iz zaužitih maščob. Telo jo potrebuje za tvorbo celičnih open, hormonov in prebavne tekočine žolčne kisline. Ločimo dva tipa: slabi holesterol LDL povzroča škodljive arterijske obloge, dobri holesterol HDL odvaja holesterol LDL v jetra, kjer se razgrajuje.

3. Visok krvni tlak
Visko krvni tlak ali arterijska hipertenzija se pojavi, ko arteriole, drobne žilice s tankimi stenami, v katere se razvejajo arterije, otrdijo in izgubijo prožnost. Zaradi manjšega krvnega pretoka skoznje se zviša krvni tlak in poškodujejo stene arterij, ki postanejo bolj občutljive za nastajanje oblog. Hipertenzija tudi oslabi srce in povzroči, da se poveča.

4. Kronično vnetje
Nastane, kadar se obramba imunskega sistema, ko odpravi povzročitelje vnetja, ne preneha, ampak nepretrgoma deluje naprej. Zdravniki so odkrili številne dejavnike, ki povzročajo kronično vnetje arterij: vsakodnevne okužbe, kot so vnetje dlesni ali okužbe z bakterijami, snovi, ki jih sprošča v obtok trebušna maščoba in staranje.

5. Metabolični sindrom
Skupina dejavnikov tveganja za srce, ki opozarja na porušeno ravnovesje snovi v telesu; nevidno in neopazno lahko prizadene četrtino vseh odraslih ljudi. Povezan je z različnimi dejavniki tveganja, kot je na primer trajno povišana raven inzulina v krvi.

6. Oksidacijski stres
Izraz za škodo, ki jo povzročajo uničevalne molekule kisika – prosti radikali. Naše telo jih proizvaja med dihanjem, med presnovo in nevtralizacijo alkoholnih pijač, mamil ali zdravil in ko celice spreminjajo maščobo in ogljikove hidrate v energijo.

Glavni dejavniki tveganja so kot tesni zavezniki močno prepleteni

Glavni dejavniki tveganja so kot tesni zavezniki močno prepleteni